Duits boekverslag schrijven

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat je binnenkort een Duits boekverslag gaat maken. In dit artikel vind je informatie over hoe je een boekverslag schrijft. Daarnaast vind je een lijst van interessante Duitse boeken die je zou kunnen gebruiken voor je boekverslag Duits.

Kies het boek voor je boekverslag Duits

Kies een Duits boek over een onderwerp dat je interesseert. Dat leest makkelijker en je zult je beter kunnen concentreren op het verhaal. In het Duitse boek zul je waarschijnlijk af en toe een woord tegen komen dat je niet begrijpt. Zoek het op in een woordenboek. Doe je dit niet dan loop je de kans dat je het verhaal niet goed meer kunt volgen. Heb je het boek uit? Goed zo! Je kunt nu aan de slag met je Duitse boekverslag.

Het titelblad en de primaire gegevens

Hier komen de algemene gegevens van het boek te staan zoals:

  • De titel van het boek
  • De schrijver van het boek
  • Indien van toepassing: de illustrator
  • Aantal bladzijden
  • Uitgeverij
  • Jaar van de eerste druk

De inleiding

Beschrijf welke onderwerpen er in je Duitse boekverslag aan de orde zullen komen. Vertel ook waarom je voor dit boek hebt gekozen. Wat trok je aandacht en waarom? Probeer de lezer nieuwsgierig te maken naar het boek.

De schrijver

Schrijf een stukje over de schrijver. Wie is hij? Heeft hij nog meer boeken geschreven? Zijn er nog andere interessante dingen over hem te vermelden?

Titelverklaring

De schrijver heeft de titel van zijn boek om een reden gekozen. Is jou na het lezen van het boek duidelijk geworden waarom hij juist voor deze titel gekozen heeft?

Thema van het boek

Beschrijf kort wat voor soort boek het is en wat het thema is. Een boek kan ook meerdere thema’s hebben. Een boek wat zich in de middeleeuwen afspeelt kan naast een historische gebeurtenis ook een verhaal over liefde, bedrog of verraad vertellen.

De personages

Vertel welke personages er in het boek voorkomen. Wie is de hoofdpersoon? Of misschien zijn er meerdere hoofdpersonen. Beschrijf de karaktereigenschappen van de belangrijkste personen en vertel wat hun rol in het boek is.

Vertelperspectief

Wat is het vertelperspectief van het boek? Is er sprake van een ik verteller, een auctoriale verteller of een personale verteller.

Je mening over het boek

  • Beschrijf wat je van het boek vond. Welke emoties riep het bij je op en waarom?
  • Welk deel van het verhaal heeft het meeste indruk op je gemaakt en waarom?
  • Zou jij dit boek aan iemand anders aanraden? Waarom wel / waarom niet?

Samenvatting

Een samenvatting is een korte beschrijving van wat er in het boek gebeurt. Beschrijf per hoofdstuk in een paar regels wat er gebeurde. Begin voor ieder hoofdstuk een nieuwe alinea.

Bronvermelding

Noteer alle bronnen die je hebt geraadpleegd bij het schrijven van je Duitse boekverslag.

Lijst van Duitse boeken

28 Tage Lang – David Safier

Bitterschokolade – Mirjam Pressler

Wie Licht schmeckt – Friedrich Ani

Nimm zwei –  Christine Weiner

Das Parfum – Patrick Suskind

Die Wolke – Gudrun Pausewang

Die Flaschenpost – Klaus Kordon

Veel succes met het kiezen van een boek en het schrijven van je boekverslag Duits